Ostatnie wiadomości:

Suszone jagody goji, znalazły się w naszych kuchniach stosunkowo niedawno i jeśli jeszcze nie spotkaliście się z tym jakże wartościowym owocem, to zdecydowanie polecam, nadrobić zaległości, gdyż owoce te są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe.

Goji to popularna nazwa owoców kolcowoju chińskiego i do tej pory był on głównie znany jako roślina ozdobna. Pochodzi z południowo-wschodniej Europy i Azji. Jagody goji używane są od dawna w medycynie chińskiej, a o ich znaczeniu świadczy fakt, że prawie każdy chiński ziołowy specyfik ma je w swoim składzie. Owoce te są niezwykle bogate w witaminę C, żelazo, selen, cynk oraz witaminy z grupy B. Dzięki wysokiej dawce witaminy C jagody goji wzmacniają odporność organizmu, zaś żelazo zawarte w goji pomaga utrzymać prawidłowy poziom hemoglobiny we krwi. Dodatkowo jagody te posiadają w sobie dużą dawkę luteiny, która wspomaga pracę układu wzrokowego oraz beta – karoten i zeaksantynę. Efektem tego ich spożywanie jest zbawienne dla pracy układu trawiennego, systemu odpornościowego i są one polecane dla wszystkich osób cierpiących na zaparcia i odchudzających się. Warto ostatecznie wspomnieć, że jagody mają silne właściwości antyoksydacyjne, a ich spożywanie może wspomagać budowę nowych i regenerację starych komórek organizmu, chronić DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki oraz spowalniać procesy starzenia.

Suszone jagody goji i ich zastosowanie w kuchni

Same jagody można spożywać, kiedy są świeże, ale trudno takie dostać w Polsce. Niewielka to strata, bo suszone jagody smakują równie dobrze i są doskonałe do musli, kompotów, sałatek, zup, potraw z ryżu, ciast i innych deserów. Owoce te są składnikami ziołowych i owocowych herbat. Godny polecenia jest także sok z owoców goji, zazwyczaj produkowany bez dodatku cukru i konserwantów. Ostatecznie pasują też do wszelkich kompotów, a także jako dodatek do wina. Napój ten wzbogacony o suszone jagody ma niepowtarzalny, specyficzny smak i z pewnością wzbudzi u twoich gości duże zainteresowanie. Bardzo popularnym sposobem na wykorzystanie tych owoców jest na przykład koktajl, gdzie możemy je połączyć z bananami lub truskawkami i wykorzystać na pożywne i zdrowe śniadanie.

Dowiedz się więcej na https://ebakalland.pl/bak-selection-jagody-goji-100g.html

Podobne wiadomości:



  1. Zostaw swój komentarz!