Ostatnie wiadomości:

Mocznik to składnik preparatów do pielęgnacji cery z problemami i wrażliwej. Znajdziemy go również w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji dłoni i stóp.

Czyn jest mocznik?

Kosmetyki z mocznikiemMocznik jest jednym ze składników natural moisturizing factor – naturalnego czynnika nawilżającego; w efekcie zapewnia on prawidłowe nawilżenie skóry. Nasz organizm wytwarza go samoistnie; nieprzyjemnie łuszcząca się i swędząca skór to objaw jego niedoboru w organizmie. Przemysł kosmetyczny wykorzystuje syntetyczną odmianę mocznika.

Właściwości mocznika

Są porównywane z tymi, które ma kwas hialuronowy. Mocznik ma zdolności higroskopijne. Oznacza to, że przyciąga i zatrzymuje w naskórku cząsteczki wody. Ma również silne właściwości nawilżające. Preparaty z mocznikiem doskonale nadają się więc do pielęgnacji nie tylko suchej skóry, ale także mieszanej, skłonnej do podrażnień i normalnej. Jest wykorzystywany także w kremach przeznaczonych do pielęgnacji rąk i stóp. Kosmetyki z mocznikiem są szczególnie polecane kobietom w okresie menopauzy – ich skóra traci elastyczność na skutek zachodzących w organizmie zmian hormonalnych. Preparaty z mocznikiem zalecane są również osobom, które mają problemy z szorstką, suchą skórą na łokciach lub kolanach, osobom, które mają problemy z odciskami i pękającymi piętami. Kosmetyków zawierających w składzie mocznik można używać również do pielęgnacji cery atopowej i tłustej. Sprawdzają się one również w przypadku łuszczycy, trądziku czy grzybicy.

Jakie stężenie?

Działanie i efekty kosmetyków zawierających w składzie mocznik zależy od tego, jakie jest jego stężenie w danym preparacie. W kremach i balsamach nawilżających stosowany jest mocznik w stężeniu 2 procent. Takie stężenie pobudza regenerację naskórka. Działanie zmiękczające i nawilżające ma mocznik w stężeniu od 3 do 10 procent. Takie stężenie występuje na przykład w kremach do pielęgnacji rąk i stóp. Mocznik w stężeniu 10 procentowym działania antybakteryjnie; jest więc stosowany do produkcji np. toników do cery tłustej.

Podobne wiadomości:



  1. Zostaw swój komentarz!