Ostatnie wiadomości:

Nieprawidłowe stężenie hemoglobiny we krwi lub zbyt mała liczba czerwonych ciałek krwi to anemia. Do anemii mogą prowadzić bardzo różne przyczyny. Niektórych z nich większość z nas nawet nie kojarzy z anemią. Oto one.

 

Choroby żołądka

Do niedokrwistości mogą doprowadzić przewlekłe krwawienia z przewodu pokarmowego. Mogą one wystąpić przy nowotworze jelita grubego, polipach czy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. O krwawieniach mogą świadczyć czarne lub smoliste stolce.

Skutek uboczny zażywania pewnych leków

Do wytworzenia hemoglobiny i erytrocytów (czerwonych ciałek krwi) są niezbędne składniki odżywcze. Ich przyswajanie mogą zaburzać pewne leki. Niektóre z nich powodują powstanie w organizmie przeciwciał, które z czasem uszkadzają czerwone ciałka krwi. Należą do nich między innymi: leki przyjmowane w arytmii serca, insulina, preparaty przeciwgorączkowe, preparaty przyjmowane w stanach lękowych, środki przeciwbólowe, leki zażywane w ciężkich atakach migreny, antybiotyki.

 Jakie mogą być przyczyny anemii

Obfite menstruacje

Anemia bardzo często dotyka kobiety, które mają obfite miesiączki. O takich miesiączkach mówi się, gdy krwawienia są nie tylko obfite, ale także długie, czyli trwające powyżej 5 dni. Niedobór żelaza występuje u około 30 procent kobiet. Przyczyną zbyt długich i obfitych miesiączek mogą być mięśniaki, założona antykoncepcyjna wkładka domaciczna, która spowodowała stan zapalny śluzówki macicy.

Objawy anemii

Najbardziej charakterystyczne to:

  • blada skór i błony śluzowe;
  • kołatanie serca;
  • bóle głowy;
  • osłabienie;
  • senność.

Chorobę można wykryć wykonując morfologię.

Dieta dobra dla krwi

Złe wyniki morfologii można poprawić sięgając po produkty, które pobudzą produkcję czerwonych krwinek, uzupełnią niedobór żelaza i dostarczą kwasu foliowego oraz witaminy C, która ułatwia wchłanianie żelaza. Należą do nich między innymi: sok z czerwonych buraków, mięso (szczególnie podroby), kiszonki, natka z pietruszki, zielone warzywa liściaste, spirulina. W przypadku anemii warto pić również napar z pokrzywy.

Podobne wiadomości:



  1. Zostaw swój komentarz!